10 najlepszych sprawdzonych przepisów na najsmaczniejsze potrawy Wielkanocne

10 najlepszych sprawdzonych przepisów na najsmaczniejsze potrawy Wielkanocne

Baby drożdżowe, mazurki, makowce, kolorowe jajka, pasztety, kiełbasy czy rozmaite przystawki kształtują wygląd tradycyjnego polskiego posiłku wielkanocnego. Tradycji związanych z z tym świętem jest wiele, a większość z nich jest już wielowiekowa.

Właśnie na tą zbliżającą się okazję zebrałam, dla Ciebie najciekawsze przepisy dzięki, którym  przygotujesz wyjątkową świąteczną biesiadę.

  1. Żurek w chlebie
  2. Barszcz biały
  3. Babka wielkanocna
  4. Makowiec
  5. Pascha wielkanocna
  6. Mazurek
  7. Sałatka jarzynowa
  8. Bigos
  9. Śledzie w śmietanie
  10. Pasztet

Żurek w chlebie

Żurek to tradycyjna polska zupa na zakwasie, podawana z białą kiełbasą lub jajkiem na twardo. Jadana na śniadanie wielkanocne. Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podawać w chlebie.

Jak przygotować:

Zakwas

  • 180 g mąki żytniej
  • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba razowego

Przesianą mąkę żytnią wsyp do do wysokiego słoika i zalej wodą.
Dodaj czosnek a na wierzch położyć kromkę razowca.
Obwiąż słoik czystym płótnem i od staw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.

Zupa

  • 1 mała pietruszka
  • 1 duża marchew
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 150 g chudego boczku
  • majeranek
  • mały listek laurowy

W dużym garnku zagotuj około 1,5 litra wody z włoszczyzną, cebulą boczkiem oraz przyprawami
Po około 30-40 minutach wyjmij z wywaru boczek i warzywa.
Schłodzony boczek pokrój w kostkę i wrzuć do zupy.
Przecedzony uprzednio zakwas wlej do wywaru, dodaj śmietanę i gotuj przez 15-20 min.

Podawaj z z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. 


Barszcz biały

Pyszny, idealny na Święta Wielkanocne, podawany najczęściej z białą kiełbasą. Gotowany na zakwasie pszennym.

 Jak przygotować:

Zakwas

  • 700 ml letniej przegotowanej wody
  • jedna szklanka mąki pszennej razowej
  • dwa ząbki czosnku
  • dwa liście laurowe
  • ziele angielskie
  • skórki z chleba razowego

Przesianą mąkę pszenną wsyp do do wysokiego słoika i zalej wodą
Dodaj obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Dorzuć skórkę z chleba razowego.
Całość wymieszaj i odstaw na 3-4 dni

Zupa

  • 50 dag wędzonego boczku, 
  • liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 szklanki zakwasu
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • kminek 
  • majeranek

Plasterki boczku włóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej 1litrem wody.
Gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Do gotowego wywaru dodaj zakwas z mąki oraz gęstą kwaśną śmietanę.
Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Babka wielkanocna

Babka to ciasto, które jest niezwykle proste do wykonania. Piecze się błyskawicznie, smakuje wybornie zwłaszcza z poranną kawą lub herbatą.

 Jak przygotować:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g rodzynek
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Namocz rodzynki w ciepłej wodzie a kiedy zmiękną dobrze odcedzić.
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
Do miski wsyp mąkę i zalej mlekiem i z drożdżami.
Dodaj łyżeczkę cukru.
Wymieszaj z niewielką ilością mąki tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany.
Odstaw do na 5-10 minut.
Dodaj żółtka,cukier i sól, cukier waniliowy oraz ostudzone masło.
Zmiksuj całość.
Odstaw na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
Dodaj rodzynki i wymieszaj ciasto.
Formę na babkę wysmaruj masłem.
Wyłóż do niej ciasto i rozprowadź szpatułką.
Odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Piecz przez 30-40 minut. 

Gotową babkę udekoruj lukrem lub czekoladą.


Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna, to tradycyjna potrawa rosyjska lub ukraińska. Rosyjska pascha jest przygotowywana raz do roku, z okazji Wielkanocy.

Jak przygotować:

  • 500 g sera białego tłustego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 kropli śmietankowego aromatu do ciast
  • Garść bakalii (migdały, rodzynki, orzechy laskowe, morele)

Bakalie wypłakuj i drobno posiekaj.
Ser dokładnie 3 krotnie zmiel.
Żółtka ubij z cukrem, dodaj masło i zmiksuj wszystko na delikatną masę.
Mieszając dodawaj ser, śmietanę i cukier waniliowy.
Dosypuj bakalii.
Całość wymieszaj, przełożyć do salaterki i włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Paschę udekoruj owocami lub płatkami migdałów.

Mazurek

Mazurek to przepyszne ciasto o delikatnym aromacie migdałowym. Przystrojonym lukrem idealnie prezentuje się na wielkanocnym stole.

Jak przygotować:

  • 200g mąki pszennej luksusowej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 150g  masła
  • 150g białej czekolady
  • 45g cukru pudru
  • 200g dobrej konfitury morelowej
  • 5 łyżek słodkiej śmietany 30% (tzw. ''kremówki'')
  • 200g płatków migdałowych
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania

Połącz ze sobą przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Dodaj masło oraz cukier puder, mieszaj aż otrzymasz gładką masę.
Dodaj kilka kropel aromatu.
Uformowaną kulkę z ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Do rondelka włóż połamaną w kostkę białą czekoladę oraz 3 łyżki śmietany.
Mieszaj do momentu, rozpuszczenia czekolady - nie gotuj.
Na rozgrzaną patelnię wsyp płatki migdałowe i od czasu do czasu mieszaj. Płatki powinny się zarumienić ma kolor lekko brązowy, ale nie przypiec.|
Rozgrzej piekarnik do 165 C, formę wyłóż papierem do pieczenia.
Zdejmij papier z formy i rozłóż na stolnicy, wyjmij ciasto z lodówki.
Rozwałkuj je a papierze, w miarę równo.
Rozwałkowane ciasto wraz papierem włóż do formy i piecz w temperaturze przez około 25-30 minut aż ciasto lekko zbrązowieje.
Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy i studź na papierze.
Ostudzone posmaruj konfiturą, wsyp połowę płatków migdałowych oraz płynną czekoladę po czym wsyp resztę płatków.
Na samym końcu posyp całość cukrem pudrem.

Gotowe ciasto powinno odpocząć w lodówce co najmniej 2 godziny a najlepiej całą noc.

Sałatka jarzynowa 

Sałatka jarzynowa to popularna potrwa składająca się z z warzyw korzeniowych takich jak marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki, oczywiście z majonezem. Przygotowywana nie tylko na święta.

 Jak przygotować:

  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3  marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 1 puszka groszku
  • 1 seler
  • 1-2 cebule
  • 2-3 jajka
  • 1 jabłko
  • Majonez
  • Musztarda
  • sól i pieprz do smaku

Ugotuj ziemniaki i marchewkę, pietruszkę, seler. Po ostygnięciu pokrój w drobną kostkę.
Ugotuj jajka, jabłka oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
Groszek odsącz z zalewy i sparz wrzątkiem.
Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Dodaj majonez, musztardę.
Dopraw solą i pieprzem.

Bigos

Bigos to tradycyjna potrwa która ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany.

Jak przygotować:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 500 g wieprzowiny (łopatka)
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 500 g wędzonki
  • 500 g kiełbasy
  • 10 grzybów suszonych
  • 10 śliwek suszonych
  • 2 liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • 2 cebule
  • sól l pieprz
  • smalec

Kapustę kiszoną wypłucz a następnie pokrój i zalej niewielką ilością wody.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec i gotuj ok. 1,5 godziny.
Uprzednio namoczone grzyby pokrój w paski i dodaj do gotującej się kapusty.
Wieprzowinę i wołowinę pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu.
Na osobnej patelni usmaż wędzonkę i kiełbasę wraz z posiekaną cebulą.
Wszystkie podsmażone mięsa dodaj do kapusty.
Całości gotuj jeszcze przez godzinę.
Wrzuć śliwki pokrojone w paseczki.
Przypraw solą i pieprzem.

Śledzie w śmietanie

Tradycyjna sałatka śledziowa z dodatkiem śmietany, jabłka i cebuli. Doskonała jako dodatek do obiadu przy przystawka na przyjęciu.

Jak przygotować:

  • 4 płaty śledzi
  • 2 cebule
  • 3 jabłka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka soku cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Namocz śledzie w mleku przez około 1 godzinę.
Śledzie pokrój na około 2 cm kawałki
Posiekaj cebulę a jabłko utrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku solą, cukrem i cytryną.
Udekoruj posiekanej natki pietruszki.
 

Pasztet

Pasztet to potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa. Pasztet do idealny do kanapek, podawany z sosem chrzanowym lub żurawinowym. 

Jak przygotować:

  • 400 g mięsa z królika
  • 300 g chudego mięsa wieprzowego (łopatki)
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 1/2 łyżki mielonego kminku
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 300 g wątroby wieprzowej (lub drobiowej)
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Umyte mięso królika wieprzowinę pietruszkę, marchewkę i czosnek włóż do garnka i zalej wodą.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i jałowiec.
Gotuj do miękkości około 1,5 godziny.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną wątrobę.
Pokrój i podsmaż cebulkę.
Odcedź wywar, wywarze namocz bułkę, lekko odciśnij.
Ugotowane składniki i bułkę zmiel przez maszynkę do mięsa (na drobnych oczkach).
Wbij 2 jajka dodaj podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem.
Wyrób masę.
Jeśli pasztet wyjdzie zbyt suchy dodaj trochę wywaru.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Małe foremki lub jedną dużą wysmaruj masłem i lekko obsyp bułką tartą.
Przełóż pasztet do foremek do 3/4 wysokości.
Piecz przez ok. 50-60 minut.
Przed podaniem ostudź. 

 Smacznego !